top of page
oboitut.com_1386690993.jpg

Новини

Поиск
  • katya1kudryavceva

Другий день Великоднього STEM-квесту


День 2.

Technology - Творча кухня


Чи знаєте ви, що...? Яйця є одним із найбільш популярних і улюблених продуктів, адже вони смачні, поживні, корисні та входять до складу багатьох страв. В одному яйці міститься близько 80 калорій. Таку саму енергетичну цінність має половина банана або невелике яблуко. Яйця містять білок і важливі для людини вітаміни та мікроелементи.

Повеселіться з яйцями, досліджуючи різні способи їх приготування! Пишіть рецепти та експериментуйте зі смаженням, приготуванням на пару та випіканням яєць. Виберіть різні рецепти, які включають яйця як інгредієнт: кекси, печиво, запіканки, бізе.

Пропонуємо разом з батьками зробити БІЗЕ. Цей експеримент показує, як яєчний білок трансформується під час збивання. Яєчний білок становить приблизно ⅔ загальної ваги яйця: 10% білка, решта - це переважно вода. Щоб продемонструвати зміни в яєчному білку, приготуйте бізе.



Простий рецепт бізе

Інгредієнти:

● 3 великих яєчних білки кімнатної температури* ● дрібка солі; ● ½ склянки цукру; ● ½ чайної ложки ванільного екстракту або дрібка ваніліну; ● ¾ склянки цукрової пудри.

Як приготувати:

1. Розігрійте духовку до 90 градусів. Застеліть деко пергаментним папером і відкладіть. 2. Збийте яєчні білки та сіль на низькій середній швидкості, поки не почнуть утворюватися пінисті та м’які піки (приблизно 40-50 секунд). 3. Потім, поки міксер працює, додайте цукор по одній столовій ложці за один раз та продовжуйте збивати на середньо-високій швидкості, поки не утворюються жорсткі піки. Маса повинна не блищати й бути абсолютно гладкою. Для цього потрібно, щоб цукор розчинився, тому збивати треба десь хвилин 10. 4. Потім додайте ванільний екстракт. Зупиніть міксер й додайте цукрову пудру. Акуратно вмішайте її. 5. Після цього відразу ж викладіть бізе на підготовлене деко за допомогою кондитерського мішка зі спеціальними насадками або просто ложкою. 6. Помістіть у нижню частину духовки та випікайте протягом 2-3 годин, або поки меренга не висохне зверху та її можна буде легко підняти з пергаментного паперу непошкодженою. Вимкніть духовку, але меренгу зразу не виймайте. Дайте їх повністю охолонути. 7. Печиво можна зберігати два тижні в герметичній тарі при кімнатній температурі. Коли ми збиваємо яєчний білок, трапляються дві речі: ● Збивач створює через яєчний білок силу, яка розгортає білкові молекули. ● Збивання також призводить до того, що бульбашки повітря затримуються в розкладених білках, що утворює піну. ● При запіканні піна застигає і перетворюється на бізе! Ці активності призначені для проведення дітьми, які працюють з батьками, опікунами чи іншими відповідними дорослими. Залучена доросла особа несе повну відповідальність за безпечне проведення заходів.

Engineering

Челендж “Яєчні LEGO-перегони” 1-2 класи


Цього дня ми зосереджуємося на інженерних заходах для дітей, “E” у STEM. Пропонуємо учням 1-2 класів взяти участь у “Яєчних LEGO-перегонах”. Спроєктуйте автомобілі, які можуть транспортувати яйце по пандусу.


Мета - створити автомобілі LEGO Egg Car, випробувати свої машини та виміряти, як далеко вони проїжджають.

Рекомендовані матеріали:

⮚ цеглинки LEGO;

⮚ гладка дошка;

⮚ варене яйце.

Створюючи автомобіль LEGO Egg Car, діти мають переконатися, що в автомобілі достатньо місця для того, щоб яйце помістилося всередину. Вони також мають перевірити, що яйце надійно захищене і не випаде під час поїздки вниз по пандусу.

Пограйте з машинами просто для розваги або додайте трохи математики та природничих дисциплін! Ви можете спробувати кожну машину три і більше разів, а потім усереднити пройдену відстань. Це дасть змогу зібрати більш точні дані, ніж ті, які ми отримаємо запустивши машину один раз. Усереднення відстаней дає вам більш точне загальне вимірювання.

Спробуйте катати машини з яйцем всередині та без. Вони повинні котитися далі разом із пасажиром через збільшену масу та імпульс!

Отримуйте задоволення від побудови та тестування своїх автомобілів LEGO Egg Car!



Челендж “Яєчна крапля” 3-4 класи


Пропонуємо учням 3-4 класів та батькам (обов’язково з батьками) виконати науково-популярний експеримент — Яєчна крапля.


Мета - створити коробку, яка захистить яйце від високого падіння. Яєчні краплі для яєць, дуже просто побудувати, і це можна зробити, використовуючи побутові матеріали.


Рекомендовані матеріали:

⮚ маленькі коробки;

⮚ картонні трубочки;

⮚ пластикові або паперові склянки;

⮚ подрібнений папір;

⮚ бульбашкова плівка;

⮚ бавовняні кульки;

⮚ соломинки для напоїв;

⮚ пряжа;

⮚ синельні палички;

⮚ пластикові пакети для покупок (можуть використовуватися як парашути або для упаковки);

⮚ сирі яйця.

Частина інженерного процесу - експерименти з різними конструкціями та матеріалами. Нехай діти перевіряють свої ідеї та вносять зміни, якщо це потрібно. Нагадуйте їм, що так навчаються вчені та інженери. Вони роблять помилки і придумують нові ідеї, щоб досягти успіху.

Увага! Наступний етап - тільки з дорослими!

Після того, як контейнери для яєчних крапель побудовані, а яйця надійно засунуті всередину, настав час знайти високе місце, з якого їх можна скинути. Якщо у вас є сходи під рукою, ви можете піднести контейнери вгору і відпустити їх.

Після їх викидання обережно відкрийте кожен контейнер, щоб перевірити, чи був він успішним.


Успішних експериментів!!!







1 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page