top of page
oboitut.com_1386690993.jpg

Новини

Поиск
  • katya1kudryavceva

Розпочинаємо Великодній STEM-квест. Приєднуйтесь!


Незабаром 2 травня вся православна Україна відзначатиме одне з найсвітліших, найяскравіших церковних свят - Великдень. Мабуть, кожен знає, що традиційними атрибутами цього свята є крашанки (розмальовані яйця) та пасочки (Великодній кекс). А чи всі знають, що це за свято взагалі?

Шкільна бібліотека пропонує до вашої уваги невеличке пізнавальне відео про свято Пасхи та Великодні традиції.


Можливо, хтось з вас вже почав готуватися до Великодня: матусі вже купили борошно, різнокольрові солодкі присипки, яйця, фарби. Але бібліотека має для вас дещо особливе, а саме - різноманітні STEM-активності з яйцями, про які ви точно не замислювались! Відсьогодні кожного дня на сайті бібліотеки публікуватимуться досліди та експерименти з яйцями, які ви можете повторити самі або з батьками. Слідкуйте за новинами, приєднуйтесь до Великодніх експериментів!


День 1. Чарівні перетворення з яйцем

Sciense - Яєчні експерименти

Яйця не просто смачні, вони ще й чудова знахідка для дослідів! Є безліч цікавих експериментів з яйцем , в яких використовуються сирі яйця або просто шкаралупа. Ми вважаємо, що експерименти з яйцями підходять для Великодня, але насправді трохи науки про яйця цікаво у будь-яку пору року. Тож захопіть десяток яєць і починайте!


Завдання №1: Чи всі яйця однакового розміру?

Завдання №2: Як котяться яйця?

Завдання №3: Чи є в шкаралупі яєць маленькі дірочки?

Завдання №4: Де знаходиться повітря всередині яйця?

Завдання №5: Перевірте шкаралупу на міцність.

🙂 ДЗЕРКАЛЬНЕ ЯЙЦЕ Потрібні: одне варене яйце, шпажка, свічка, сірники або запальничка, прозорий стакан або банка з водою Дослід: Наколіть одне варене яйце на шпажку та закоптіть його за допомогою свічки. Опустіть закопчене яйце у воду – і спостерігайте дзеркальну красу. Пояснення: На яйці утворюється сажа, яка не змочується водою. В результаті яйце, що занурено у воду, опиняється у повітряному “чохлі”. На границі розділу води і цього повітряного “чохла” ми спостерігаємо повне відбивання світла, що і створює ефект дзеркала.


🙂 СІЛЬ і ЯЙЦЕ Потрібні: сире яйце або три сирих яйця. Дві невеликі банки або склянки і одна літрова банка (можна більше). Дослід: В першу невелику банку налийте чисту воду з-під крана. Покладіть туди яйце. У другій банці з водою розчиніть сіль – 2 столової ложки. Покладіть сире яйце. А третя велика банка залишиться порожньою. Покладіть на дно яйце і по черзі поступово наливайте воду з двох невеликих банок з простою і солоною водою. Пояснення: Вся справа в щільності води. Чим щільність вище (в даному випадку за рахунок солі), тим складніше в ній потонути. Ось чому в морі плавати легше, ніж в прісних озерах і річках. Солона вода допомагає.


🙂 ПРОГУЛЯНКА ПО ЯЙЦЯХ Потрібні: три десятки яєць в лотку Дослід: Перевірте яйця в лотку. Замініть, якщо помітите тріснуте яйце. Перевірте, щоб всі яйця були приблизно однакового розміру та розташовані однаково: або всі гострими кінцями вгору, або тупими. Розмістіть лоток з яйцями на плоскій поверхні. Якщо правильно поставити ногу, рівномірно розподіливши вагу, то можна постояти або навіть походити по яйцях! Пояснення: Всі знають, що яйце розбити легко. І одне яйце явно не витримає ваги людини. А от 30 яєць – запросто, адже тиск здійснюється не на одне окреме яйце, а рівномірно розподіляється на всі 30 яєць. До речі, по яйцях можна не тільки походити, але і посидіти на них, розмістивши лоток на плоскому стільчику. Головне при цьому – обережно розміститися на всіх яйцях одразу, а не на якомусь окремо з куточка. Примітка: будьте готові до непередбачуваних обставин. Дослід проводьте на підлозі, попередньо підстеливши пакет


🙂 ЯЙЦЕ В ПЛЯШЦІ

Потрібні: яйце, зварене круто і очищене від шкаралупи, пляшка зі скла, грудочка паперу або газети, сірники або запальничка, рослинне масло. Увага!Так як в експерименті використовуються сірники, досвід проводиться тільки з дорослими !!! Дослід: Шийка пляшки має бути трохи менше, ніж яйце (це важливо!). Змащуємо рослинним маслом. Підпалюємо папір і швидко опустіть в пляшку. Це роблять дорослі !!! Далі кладемо на горлечко пляшки яйце. Коли папір догорить – яйце чарівним чином виявиться в пляшці. Пояснення: Вогонь нагріває молекули повітря, через що вони приходять в рух і відштовхуються один від одного. Повітря починає намагатися виходити через щілини між шийкою пляшки і яйцем. А коли вогонь гасне – молекули повітря починають притягуватися одна до одної, тому що охолоджуються. Молекули повітря немов пилосос втягують яйце.


Досліди з яйцями на You Tube:






2 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page