top of page
oboitut.com_1386690993.jpg

Новини

Поиск
  • katya1kudryavceva

Що почитати? Поради від підлітків

Дитячі книги зазвичай обирають дорослі, але тут ми зібрали книжкові поради для дітей від підлітків. Вони точно знаються на дитячій літературі, адже самі читали її лише кілька років тому.


39 ключів: Лабіринт кісток, Рік Ріордан


9+ Коли Грейс Кехіл помирає, перед кожним з роду Кехілів постає вибір: забрати мільйон доларів, або один із 39 ключів. Якщо зібрати всі ключі, можна стати всемогутнім. Онуки Грейс Ден і Емі обирають перший ключ-підказку, і не тільки вони. Їхніми суперниками стають російська шпигунка, всесвітня знаменитість і жорстокі діти-мільйонери. На Емі з Деном очікує багато подорожей, небезпечних пасток, загадок, а також прогулянки паризькими катакомбами. Словом, «Лабіринт кісток» ідеально підійде тим, хто любить захопливі пригодницькі історії, наповнені купою цікавих фактів. Обережно: після першої книги терміново хочеться прочитати решту десять частин серії. Та врешті, попереду ціле літо.


Вафельне серце, Марія Парр


8+ Дуже затишна скандинавська книга. Про що? Звісно про дружбу! А ще про скандинавські традиції, найкращі вафлі у світі, втрату близької людини, ковчег «зроби сам», пошуки батька, закопане за сараєм радіо та порятунок старої коняки. Якщо ви коли-небудь сумнівалися, чи вважає ваш найкращий друг вас своїм найкращим другом, ви точно знайдете спільну мову з Триллем — головним героєм книги. Жодного дива, але «Вафельне серце» так і сяє казковістю.


Країна мумі-тролів, Туве Янссон


6+ Це історія про створінь, які живуть у долині Мумі. Вони досліджують світ навколо і намагаються його зрозуміти. Вони щирі у своїх думках та вчинках. Мабуть, тому вони здаються такими справжніми. Мумі-тролі сприймають багато подій як щось, що просто має статися.


Діти капітана Ґранта, Жюль Верн


10+ Влітку, коли з’явилися час і сили уявляти прочитане, можна взятися і за романи Жюля Верна, наприклад, прочитати «Дітей капітана Ґранта». Одного разу лорд Ґленерван натрапив на загадкове, напів розмите послання від капітана Ґранта. Разом зі своєю командою, дружиною та дітьми Ґранта вони об’їжджають чи не півсвіту в пошуках мореплавця. Неймовірні події, які відбуваються одна за одною, не дадуть сумувати. А природа описана так, що починаєш бачити усе це перед очима. Тому цей роман — можливість вибратися кудись далеко, сидячи дома.


«Солоденьке на денці пирога» Алан Бредлі


9+ Чарівний детектив зі смачною назвою. Захоплююча та невибаглива книжка для тих, хто не має ілюзій щодо сімейної гармонії, і фантазує про пригоди, де зможе проявити свої знання з хімії, криміналу та рукопашного бою, набуті в інтернеті. «Соллоденьке на денці пирога» з тих книжок, що можна ліниво проковтнути за раз, як невеличкий хрумкий десерт.


«Ведмідь-піаніст» - Девід Літчфілд


5+ Дуже зворушлива історія про ведмедя, який вмів грати на піаніно, та його найважливіших слухачів. Коли ведмідь потрапив у велике місто, то отримав усе, про що можна мріяти. Концерти, зустрічі з фанами, перші шпальти у газетах, мандри, тури. Але він дуже сумував за лісом, адже це його дім, і там — ті, хто його любить і розуміє. Але чи пам’ятають вони його ще?


«Гедвіґ» - Фріда Нільссон

5+ Маленька Гедвіґ із батьками живе у будиночку «на самому краю світу». І хоча життя в цьому милому червоному будиночку здається гармонійним, їй нудно бути наодинці з природою та собою. На щастя, от-от вона має піти до школи. І з одного боку вона дуже чекає цього, а з іншого зовсім не знає, як усе буде. Які там діти? Чи сподобається вона їм? А головне — як пережити ці перші дні зі знайомствами та звиканням до нового середовища? Хоча перші враження вселяють у Гедвіґ страх і приносять переважно розчарування, зустріч із дівчинкою Ліндою нараз усе змінює.


«Дівчинка, яка рятувала книжки» - Клаус Гаґеруп, Ліза Айсато

6+ Попри цілком красномовну назву, історія Клауса Гаґерупа говорить не лише про порятунок книжок (у купі з персонажами й автором) від забуття. Разом із тим вона розказує про один із найбільших страхів самої людини. Страх, що найчастіше прокидається на дні народження та новий рік — страх нового і невідомого — страх дорослішання, страх старості. Головна героїня книжки, дівчинка на ім’я Анна, неймовірно любить читати. Так само, як і бібліотекарка, пані Монсен, та Мільтон Берг — чоловік, який змушений знищувати книжки, що їх ніхто не бере навіть погортати. А ще Анні ось-ось має виповнитись десять років, але вона не радіє наближенню свого першого ювілею: Анна не прагне стати дорослою. Вона боїться старості. Щоб допомогти Анні впоратися зі своїм страхом, пані Монсен дає їй невеличку книжку «Зачарований ліс». Сюжет цієї книжки нагадує дівчинці про власні переживання. Читаючи книгу, вона стає активною учасницею подій, та знаходить оптимістичні відповіді на всі свої страхи та хвилювання.


«Шпулька, пташка і я» - Еллен Карлсон, Ева Ліндстрем


6+ Сельма, проводить багато часу сама, приїхавши на літо в гості до своїх дідуся та бабусі. Вона має маленьку пташку у серці, що постійно ні в чому не погоджується з дівчинкою і робить, що заманеться. Дівчинка почувається дуже самотньою. Та ось одного разу Сельма зустрічає Шпульку — дівчинку в жовтому светрі та в кепці. Спершу Шпулька здається Сельмі дивакуватою, але пізніше стає для неї прекрасною компаньйонкою в усіх справах — від лазіння по деревах та похорону хом’ячка, до «Природничого клубу», головною метою якого стає сортування сміття. Шпулька і Сельма проводять разом усе літо. А коли приходить час повертатись, вони сидять на палубі в очікуванні пароплаву до міста. Аж тут відбувається майже кінематографічна сцена: те, що здавалось невидимим і потаємним (як от пташка в грудях), стає помітним для особливої людини, яка справді хоче це побачити. Еллен Карлсон вдається показати, наскільки легко справжній друг може заспокоїти гострі переживання, сумніви та біль.

3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page